در کوکاکو به نقل از نمناک:نان محلی کلانه بسیار خوشمزه و بی نظیر می باشد که از دسپخت های شیر ن سنندجی می باشد که با استفاده از پیازچه درست می شود و همراه با کره یا روغن طعم فوق العاده تری را به خود خواهد گرفت.
- آرد : 2 پیمانه
- پیازچه : 100 گرم
- روغن حیوانی : نصف پیمانه
- نمک و شکر : به مقدار لازم
- شیر : 1 پیمانه
برای تهیه نان کلانه باید ابتدا قسمت سبز پیازچه را کاملا ریز ریز خرد کنید.
آرد را 2 الی 3 بار الک کنید و داخل کاسه ای نسبتا بزرگ بریزید و وسط آن را گود کنید.
بعد مقداری از شیر را به آن اضافه کنید و در صورت تمایل میتوانید مقداری شکر هم به داخل مواد بریزید.
در واقعه ریختن شکر اختیاریست. مقداری نمک هم به مخلوط آرد اضافه کنید و هم بزنید تا جایی که احتیاج به اضافه کردن شیر داشته باشد ، شیر را به خمیر اضافه کنید و هم بزنید تا در نهایت خمیر نرم و لطیفی بدست بیاورید.خمیر را با دست کاملا ورز دهید تا آماده شود.
سپس خمیر آماده شده را به مدت 25 تا 30 دقیقه استراحت دهید تا به اصطلاح ور بیاید.
وقتی خمیر پف کرد و حجمش دو برابر شد آن را به چند چانه یک اندازه تقسیم میکنیم.
سپس سطح کار را آرد پاشی میکنیم تا خمیر به آن نچسبد.بعد با کمک وردنه خمیر را باز میکنیم تا کاملا نازک شود. در حدی که فقط پاره نشود.بعد پیازچه ها را در نیمی از قسمت خمیر یعنی یک طرف نیم دایره خمیر بریزید و نیمه دیگر خمیر را روی آن برگردانید و لبه های خمیر را با کمی فشار دست ببندید.
برای پخت این نان باید از ساج استفاده کرد که اگر در دسترس نبود میتوانید از ماهیتابه یا سینی فر استفاده کنید و آن را برگردانید و روی حرارت قرار دهید تا گرم شود . حرارت را طوری تنظیم کنید که ساج خیلی داغ نشود که باعث خشکی نان شود.
بعد خمیر نان را روی آن قرار دهید. وقتی یک طرف نان پخت و خال های قهوه ای زد ، طرف دیگر آن را برگردانید تا بپزد.
بعد از اینکه نان پخت ، آن را برش بزنید و روی آن روغن حیوانی و یا کره بمالید و در کنار ماست چکیده و دوغ میل کنید.
کَلانه (به کردی: کهلانه Kelane) اگرچه بیشتر به عنوان یک نوع نان شناخته شدهاست اما در واقع یک وعده غذایی کامل است که مخصوص به هورامان(دره کی) است و میتوان از آن به عنوان قدیمیترین فست فود در جهان نام برد که بر خلاف فست فودهای رایج علاوه بر خوشمزگی از سلامت غذایی و غنی بودن از انواع ویتامینها و فواید بهداشتی در زمره سالمترین غذاها قرار دارد که در بسیاری از مناطق کردستان پخته میشود. در خمیر آن از آرد گندم و با نوعی گیاه کوهی به نام پیچک در فصل بهار و در سایر فصول با پیازچه پر میکنند و سپس بر روی ساج پخته و با کره یا روغن حیوانی چرب میکنند و همراه با دوغ و ماست محلی میخورند.
درباره این سایت